Ordet hantverkare är ett samlingsbegrepp som beskriver många olika typer av yrkesroller. Det är många som vet vilka jobb som går under namnet hantverkare men det är inte alltid så enkelt att veta exakt. Vi kommer därför beskriva olika typer av yrkesroller som passar in under samglingsbegreppet hantverkare. Vi kommer även ge några exempel på vad man kan få hjälp med när man anlitar den specifika hantverkaren. Det är många yrkesroller inom byggbranschen som kommer att beskrivas och det inte säkert att vi kommer få med alla. Vi kommer dock ta med de allra vanligaste som är:
Hur tar de betalt
En sak som i princip alla hantverkare har gemensamt är att de tar betalt per antalet arbetade timmar. Med andra ord innebär det att den hantverkaren du anlitar kommer ge dig ett timpris och en uppskattning på antalet timmar som krävs för att få jobbet ufört. Detta är även exklusive det material som måste användas av hantverkaren.
ROT-avdrag
När du anlitar en hantverkare kan du i många fall dra av det som kallas ROT-avdrag. ROT står för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad. Det innebär kort sagt att om du anlitar en hantverkare så kan du ansökan om att få dra av 30% av arbetskostnaden. Delen som du kommer dra av kommer istället betalas av staten. Mer information om ROT-avdrag kan du hitta i vårt inlägg om "Rot-och Rutavdrag".
Hur blir man snickare?
En snickare är en yrkesroll som kräver att man är händig, gillar att jobba i olika miljöer och kreativ. För att bli snickare kan man exempelvis studera i gymnasiets Bygg-och anläggningsprogram. Efter att man klarat av sina studier får man jobba som lärling i cirka två år samtidigt som man får avsluta med ett yrkesteoretiskt prov. Därefter får du ett yrkesbevis som träarbetare.
Vad gör en snickare?
Som snickare kan man arbeta med allt från att tillverka möbler och inredning till att vara med på större byggprojekt som att bygga ett hus från grunden. En snickare kan hjälpa dig med exempelvis renovering av badrum, renovering av kök, byggnation av altan, och byggnation av attefallshus.
I halland finns det per 2021-10-31 976 registrerade byggföretag som angett att de jobbar som snickare. Av dessa byggfirmor har vi på Hantverkare i halland ett samarbete med byggföretag i Varberg, byggföretag i Falkenberg, byggföretag i Halmstad per ovan datum. Med tiden kommer vi även samarbeta med byggföretag i övriga delar av halland. Om ni vill veta mer om vilka byggfirmor vi samarbetar med kan ni hitta mer information om respekive företag under fliken snickare, där går det även att hitta fler kontaktuppgifter om respektive byggfirma. Detta passar utmärkt för dig som bor i halland och vill anlita en lokal byggfirma som har god och lång erfarenhet.
Vad gör en målare?
Målare är specialister på på behandling av ytor. De arbetar med att måla inomhus och uthomhus. Utöver detta jobbar de med att tapetsera väggar.
Varför ska man anlita en målarfirma?
Att anlita en målarfirma blir oftast dyrare än att utföra arbetet själv. Fördelarna är dock många! Du sparar tid och får ofta ett bättre resultat när du anlitar en målarfirma. Du kan även få hjälp med färg och form av någon som kan det bra.
Vad kostar det att anlita en målare?
Räkna med att en målare kostar mellan 300 - 600 kr inklusive moms. Tänk även på att du högst troligt kommer kunna använda dig av ROT-avdrag också. Materialkostnader är något som man också måste betala för, det kan exempelvis vara färg, täcktejp och spackel. Många målerifirmor har har rabatter med färgaffärer och därför kan det vara en god idé att låta målaren hjälpa dig med val av färg.
Målare i Halland
Det finns många registrerade och duktiga målarfirmor i Halland. Några exempel på duktiga målare är företaget Happy Homes i Varberg som säljer färg och kan hjälpa dig med måleriarbeten.
Ett annat företag är Sandå måleri i Kungsbacka och Varberg. Andra målare som är duktiga för utvändig och invändig målning är företaget Hantverksfixarna som är målare som utgår från Falkenberg.
Vad gör en murare?
En murare bygger upp väggar med lättbetongblock samt klär hus med fasadtegel. Utöver att mura med betongblock och fasadtegel jobbar ofta murare med putsning och renovering av fasader.
Exempel på tjänster en murare kan hjälpa dig med är:
När bör man anlita en murare?
Om du vill mura om din fasad kan en murare vara behjälplig. Med dagens metoder kan man man nästintill få en en underhållsfri fasad under en lång tid framåt.
Olika fasader
Det finns olika typer av fasader. De allra vanligaste ärputs, tegel och trä. Utöver det kan det även vara fasader i andra material som sten, plåt och alumunium, detta är dock inte så vanligt.
Träfasad - En träfasad kräver mycket underhåll då den ska tvättas och målas om var 10-15 år beroende på läge. Läget kan spela roll då du kan behöva måla om träfasaden oftare om du bor närmare kusten. En fördel är dock att träfasaden är lätt att förändra och att valmöjligheterna av trä är många.
Tegelfasad - Kräver betydligt mindre underhåll är träfasader. Man brukar generellt sätt säga att tegel brukar hålla i 50 år eller länge. Man bör dock se över fogarna var femte år. Tegelfasader står även emot fukt väldigt bra. Det är även viktigt att reparera murbruket vid behov.
Putsfasad - En putsad fasad håller i regel i 50 år. Om du ska anlita ett företag som jobbar med att putsa fasader är det viktigt att du anlitar ett företag som har god kompetens då du annars kan få fuktproblem. Fördelarna med en putsad fasad är även att du kan välja olika färger. Nackdelarna är att det är rätt så fuktkänsligt och kan spricka om du bor nära kusten.
Murare i Halland
Enligt Bolagsverket finns det per 2021-11-01 170 stycken registrerade företag som angett att de jobbar som murare.
Om du bor i halland och behov av att anlita en murare eller putsare kan du dels läsa mer om vilka företag vi samarbetar med under fliken mur och puts. Exempelvis samarbetar vi med GR Fasadputs AB som är specialister på på allt inom murning & putsning. GR Fasadputs AB är verksamma i halland och Göteborg med omejd. Ett annat företag vi samarbetar med är Byggväst AB som utgår från norra Kungsbacka.
Vad står VVS för?
VVS står för Värme, Ventilation och Sanitet. Ibland kallar man yrkesrollen för rörmokare eller rörläggare och ibland för VVS-montör, i stort sätt är det samma sak. Den officiella yrkestiteln är dock VVS-montör. I texten är nedan kommer vi använda oss av orden rörmokare, vvs-montör och rörläggare.
Vad gör en rörläggare?
En rörmokare i Varberg och övriga Halland arbetar med allt inom vatten- och avloppsledningar. Det kan exempelvis vara installation och reparation av VVS-anläggningar. Det behöver inte vara så att en rörmokare enbart arbetar med rör utan det kan även vara värmepumpar, elpannor, varmvattenberedare, värmeelement och fläktar.
Under fliken Rörläggare och VVS kan du hitta lokala vvs-montörer som kan hjälpa dig med ditt nästa projekt i. Där kan du hitta rörläggare i Varberg, rörläggare i Falkenberg och övriga delar av Hallands län. Exempel på tjänster rörläggarna kan utföra är:
Som privatperson rekommenderar vi dig starkt att anlita en certifierad och utbildad VVS-montör.
Varför anlita en certifierad rörläggare eller rörmokare?
Det finns många fördelar med att anlita en certifierad rörläggare. En (1) av anledningarna är att du sållar bort oseriösa aktörer på marknaden. (2) Du får ditt projekt/behov uträttat på ett fackmannamässigt sätt enligt branschregler. (3) Om du anlitat en ceritiferad VVS-montör kommer du med största sannolikhet slippa allt krångel med ditt försäkringsbolag om en olycka skulle uppstått, exempelvis läckage i våtrymmen. (4) En certifierad rörläggare kan lämna garantier för det uftörda jobbet. (5) Det kan bli svårare för dig med bostadsrätt eller villa att sälja din bostad om det visar sig att exempelvis ditt badrum inte är utfört av en certifierad VVS-montör. Det kan leda till att potentiella köpare backar från att buda på din bostad.
Några tips
Vad tjänar en VVS-montör?
Enligt yrkeskollen.se tjänar en VVS-montör i genomsnitt 35 600 - 40 000 SEK per månad (år 2021). Är man anställd genom kommun kan det vara lite lägre.
Vad är en takläggare?
En takläggare jobbar med takläggning av tak. Det kan vara att man lägger nytt tak i samband med byggnation av nytt hus men det kan även vara reparation och renovering av befintligt tak. När man behöver hjälp med takläggning kan man antingen anlita en byggfirma alternativt ett takläggningsföretag som är specialister på just takbyte.
Olika material
Det finns olika typer av tak och vi tänkte beskriva tre vanliga taktyper som man brukar använda sig av.
Papptak: Har oftast en kortare livslängd än tegeltak. Man brukar generellt säga att ett tegeltak håller i 100 år och ett papptak i cirka 20-30 år. Fördelen är att papptak är betydligt billigare och det är även ett bra material.
Exempel på företag som arbetar med papptak är Jonas Tak i Varberg AB som du kan läsa mer om under fliken "takläggare Varberg"
Plåttak: När man har bestämt sig för att ha ett plåttak kan man välja på många olika sorters utseenden. Plåttak finns nämnligen i olika färger och profiler. En nackdel med plåttak är att det inte heller har lika lång livslängd som tegeltak. En fördel är att inte väger så mycket och därför bör man kunna bytta från exempelvis tegeltak till plåttak då takkonstruktionen belastas mindre.
Exempel på företag som arbetar med plåttak är MB Plåt AB. De är ett plåtslageri i Varberg. Ett annat exempel är Byggväst som finns norr om Kungsbacka.
Tegeltak: Ett av de vanligaste materialet för tak. Det är tåligt mot väder och vind samtidigt som det har en lång hållbarhet. Behöver du hjälp med byte av tegeltak kan någon av takläggarna i Halland hjälpa dig. Där kan du hitta olika byggfirmor som utgår från olika delar av Halland.
Vad ska du tänka på innan du anlitar ett företag för takbyte?
Det finns många olika saker dom du bör tänka på innan du väljer rätt firma för ditt nästa takbyte. I vårt blogginlägg Takbyte - Byta tak på ditt hus. Anlita takläggare för takläggning ger vi några bra exempel på detta.
Besiktning av takbyte
När ditt takbyte är färdigt är det viktigt att detta ska besiktigas. Kom överens, gärna innan projektet startar, huruvida ni ska besiktiga taket. Ska det utföras av en oberoende besiktningsman? Eller ska det finnas tydliga garantier i avtalet som ni skriver mellan er?
Vi samarbetar med lokala takläggare som utför jobb i Varberg, Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka och Laholm. På vår sida Takläggare Plåtslagare kan du hitta plåtslagare och takäggare. Det går det även att läsa lite mer om respektive företag och var de utgår från.
Vad gör en elektriker?
En elektriker är en hantverkare som arbetar med allt från att dra all el i ett nybyggt hus till att dra ledningar och installera elektrisk utrustning. Man brukar dela upp elektriker i fyra typer: Serviceelektriker, Installationselektriker, Industrielektriker, Kommunikationselektriker. Mer information om de respektive kategorierna hittar du i vårt inlägg om Elektriker Varberg som även speglar övriga elektriker i Halland.
Exempel på tjänster som en elektriker utför:
Får man dra el själv?
Många elinstallationsarbeten måste utföras av ett behörigt företag. Du får dock som privatperson göra en del saker själv om du har kunskap om hur det utförs på rätt sätt. Exempel på det kan vara att byta glödlampor, proppsäkringar, montera skarvsladdar och byta lamphållare. Vill du även få exempel på vad man absolut inte vår göra själv kan man läsa mer om det i vårt inlägg om Elektriker Varberg.
Hur vet man om en elektriker är certifierad?
I vårt inlägg om Anlita elektriker i Halland - detta bör du veta kan man läsa om hur viktigt är det att anlita en ceritifierad elektriker. En av anledningarna kan vara att du som individ inte ska råka ut för stötar genom att du chansar dig fram. En annan anledning är att du som husägare är ansvarig för att elen i ditt hus är dragen rätt. Skulle det av någon anledning inte vara rätt kan det få stora konsekvenser som exempelvis att huset börjar brinna. Är elen inte dragen rätt kan det även i sådana lägen bli svårt att få ersättning från ditt försäkringsbolag. Om du vill undersöka om en elfirma i Halland är certifierad kan man använda sig av www.elsakerhetsverket.se hemsida.
Elektriker i Halland
Har du något projekt som kräver en elektriker kan du läsa mer om vilka elektriker i samarbetar med under Elektriker. Där kan du få kontaktuppgifter till respektive företag samt en beskrivning om vad företaget finns och vad de gör.
Granitor i Halland är ett exempel på företag som vi samarbetar med. Granitor är det nya namnet på Midroc Electro. Midroc Electro bytte sitt namn under 2021. Enligt nyheterna har de gjort detta på grund av en ny konstellation inom ägandet av företaget samtidigt som företaget vill ha en allt mer nordisk förknippning.
Vad är en golvläggare för något?
En golvläggare är en typ av hantverkare som lägger golv och mattor i olika material. En duktig golvläggare kan lägga golv i exempelvis vardagsrum och sovrum men samtidigt ha kunskap om hur man lägger våtrumsmattor i badrum och väggar. I de flesta fall är det även så att snickare har proffsig kunskap om hur man lägger golv (men inte våtrumsmattor). En golvläggare arbetar även med trapprenoveringar.
Golvläggare i Halland
Per 2021-11-06 finns det 101 registrerade företag som angett till Bolagsverket att de arbetar med golvläggning. Under golvläggare och mattläggare kan du som företag och privatperson läsa om vilka golvläggare vi samarbetar med.
Material för ditt golv och pris för golvläggning
Många golvläggarfirmor har olika typer av leverantörer. Det innebär för dig som privatperson och företag att det finns många olika alternativ på vilket material du vill använda dig av. Några klassiska exempel är laminatgolv, parkettgolv och trägolv. Vi har skrivit ner både fördelar och nackdelar med respektive material i vårt inlägg om Golvläggning, golv, golvslipning - Pris, tips och info. I det inlägget har vi även skrivit en fingervisning på vad golvläggning brukar kosta.
Vad gör en markentreprenör?
En markentreprenör är ett företag som utför entreprenader i form av att förbereda och undehålla mark.
Tjänster som en marknadsentreprenör utför:
En markentreprenör kan ha många olika typer av arbeten.
Plantering av träd och buskar.
Uppfarter och vägar.
Såga ner träd, stubbfräsning och bortforslning.
Inför husbyggnationer.
I vårt inlägg om Vad kostar dränering och varför dränera? kan du läsa mer om just varför det är så viktigt med dränering.
Exempel på företag i Halland
Kontaktuppgifter och mer information om respektive företag kan du hitta under Mark och Trädgård på HantverkareHalland.se
Markplanering i Varberg är ett företag med säte i Varbergs Kommun. De arbetar med allting utanför din ytterdörr. Det kan vara allt från att beskära ett äppelträd, designa en trädgård, ordna med gräsytor, gångar, murar, stenläggning, altaner och uteplatser. Vill du läsa mer om Markplanering i Varberg vänligen besök Mark och Trädgård.
Markarbete och anläggningsarbete med utgångspunkt från Varberg. L Anthav Gräv drivs av mycket erfaren person och kan exempelvis hjälpa dig med husgrunder, gjutning av betonggrunder, stenspräckning, trädgårdsanläggning och husdräneringar. Vill du läsa mer om L Anthav Gräv AB vänligen besök Mark och Trädgård.
När du anlitar Varbergs Sten & Trädgård kan du få hjälp med gatstensättning, markarbeten, altaner, plattytor och trädgårdsskötsel. Under recensioner kan du läsa mer om vad en kund tyckte och ett arbete som företaget hjälpte kunden med. Vill du läsa mer om Varbergs Sten & Trädgård vänligen besök Mark och Trädgård.
Företaget med utgångspunkt i Falkenberg. KLT Bygg & Markentreprenad tror på god och tydlig kommunikation med sina kunder. De utför schaktning, husgrunder, dräneringar, markentreprenad och utomhusmiljöer. Vill du läsa mer om KLT Bygg & Mark entreprenad vänligen besök Mark och Trädgård.
Om du har planer på att anlita en hantverkare i Halland och behöver hjälp med renovering av badrum, köksrenovering, gjutning av betongplatta, golvläggning eller något annat som kräver en hantverkare. Tveka inte på att berätta om dina drömmar och behov så hjälper vi dig att hitta rätt hantverkare. Vår tjänst är gratis.
Copyright © 2024 Hantverkare i Halland - Med ensamrätt.
Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta att använda den här webbplatsen tillåter du att vi använder cookies. sekretesspolicy